Vseslovenski družbeno odgovoren program Ne-odvisen.si

S programom Ne-odvisen.si sem se prvič srečal konec lanskega leta, ko me je prijateljica predstavila z ustanoviteljem in vodjo programa, Bojanom Kodelja, ki me je po nekaj pogovorih tudi povabil na ogled zanimivih, poučnih in kreativnih predavanj, ki jih v sklopu programa izvaja širom Slovenije in ki so namenjena vsem generacijam – od mladih nadobudnežev v prvih razredih, pa do tinejđerjev (pri besedi “teenage” najbrž še kdo iz moje generacije avtomatično doda še mutant ninja turtles?  :) ), mladostnikov in staršev.

Vsaka starostna skupina ima tudi svojo vsebino, ki je prilagojena na njim najbolj razumljiv način in predstavljena preko sodobnega videowall-a, ki ga dopolnjuje vrhunsko ozvočenje. Najmlajši se tako v sklopu “Nariši nov dan” podijo naokoli s psom Jakatom (video je sneman iz pasje perspektive), rišejo nov dan in preko zanimivih osebnosti spoznavajo koristi zdrave prehrane, športa, prijateljstva itd.. Najstniki se spogledujejo z ilustracijami, ki predstavljajo “Dogodviščine Zarje in Svita”, ki si zastavljata vprašanja o prvi ljubezni, prijateljstvu in pasteh, s katerimi se srečujejo današnji najstniki. Še več pasti razkrije predavanje “Zamolčane resnice”, ki je namenjeno najstnikom in mladostnikom, in ki jim v današnji poplavi informacij podaja ključne informacije, za katere marsikdo ne želi, da bi jih izvedeli, in jim tako pomaga, da pridejo do pravilnih odločitev. Pri strokovnih tematikah, kot so droge, alkohol in podobno, in za morebitne dvome, ki se postavljajo poslušalcem, je vključen tudi strokovnjak iz dotičnega področja, kateremu Bojan postavlja vprašanja, ki se porajajo marsikomu v publiki, a se jih morda na upa povedati na glas.

Crème de la crème in pravo poslanstvo programa pa sta predavanji, ki sta namenjeni odraslim. Družaben večer “Tisti dve besedi”, ki vključuje tudi strokovnjaka iz področja zasvojenosti in varuhinjo človekovih pravic, predstavlja odnos med starši, otrokom in šolo, ki je z današnjim tempom življenja, stresom in številnimi informacijami, katerih namen je marsikdaj prikrit, velikokrat težaven. Meni osebno najljubši pa je program “Izzivalec ulice”, ki je namenjen polnoletnim osebam, ki želijo na (brutalno :) ) odkrit način spoznati številne pasti modernega življenja, ki segajo od alkohola, drog, socialnih omrežjih do računalniških igric in adrenalinskih športov. Le-te so predstavljene preko odlično zmontiranih video posnetkov, konkretnih številk, zanimivih dejstev in lastnih izkušenj, skratka, a real eye opening experience. Ogled toplo priporočam vsem, ki vas zanimajo konkretne in uporabne informacije, brez razne duhovnosti in skupinskih molitev… :) Da ne bom spet kam zabredel, bo bolje, da kar končam… Za konec si pa oglejte spodnji video, več pa jih lahko najdete na njihovi spletni (http://www.ne-odvisen.si) ali Facebook strani. Toplo priporočam obisk, ko bodo v bližini vašega kraja.

Aleksander Zadel – Razlika med pozitivno in negativno informacijo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>