Preprosti recepti & okusna hrana: Pečene hrenovke v kolobarjih in pire krompir

Glede na to, da rad kuham, vam bom od sedaj naprej vsake toliko objavil kakšen recept, večinoma preproste in hitro pripravljene jedi, ker se mi daljših receptov preprosto ne ljubi tipkat in za komplicirane jedi imate na voljo že ogromno strani z recepti ;)

Za ta recept sem izvedel pred časom in zdelo se mi je precej zanimivo, kako lahko iz nekaj tako pustega in nič posebnega kot so hrenovke, narediš precej okusno jed. Recept je preprost, nezahteven, hitro se ga izvede in zato zelo primeren za študente :) Sam sem do takrat pristajal na kuhane hrenovke in pire krompir, pa malo majoneze za holesterol povrhu. Sicer pa hrenovke niso sestavljene iz nekih groznih ostankov živali kot velja splošno prepričanje (niso glih vrhunski kosi, pa tudi glave in parklji ne), ampak so baje večji problemi pri hrenovkah aditivi kot sama masa (debata poteka tukaj).

Pečene hrenovke v kolobarjih in pire krompir

Za pripravo jedi boste potrebovali:

  • 1 paket hrenovk (najraje uporabljam hrenovke Golica)
  • nekaj kosov krompirja za pire krompir
  • mleko, maslo, olje, (smetano)
  • ¼ čebule
  • poljubne začimbe

Najprej olupimo krompir in ga narežemo na manjše kose. Vržemo ga v lonec z vodo, katero nato malo posolimo (to lahko naredite tudi ko zadeva zavre, če hočete biti bolj energijsko varčni ;) ). Lonec pristavimo na štedilnik in krompir kuhamo do stopnje, da ga lahko prebodemo z zobotrebcem/nožem. Med čakanjem operemo hrenovke in jih narežemo na tanke kose (kolobarje). Čim tanjši so, bolj bodo okusni in prej narejeni. Nato narezane kolobarje začinimo s poljubno mešanico začimb (sam uporabljam: poper, malo soli, Vegeto, curry, čili in mleti česen) in malce premešamo.

V ponev vlijemo olje (še boljše in bolj zdravo, če je oljčno) in čez nekaj časa vržemo noter celo četrtino čebule, katera nato izgubi svojo prvotno obliko. Ko čebula porumeni in odda svoje arome, jo poberemo ven. Nato v ponev vržemo hrenovke in na minimalnem ognju mešamo, dokler nekatere izmed njih ne postanejo zapečene, robovi pa postanejo bolj rožnati. Nato ogenj ugasnemo in se lotimo priprave pire krompirja. Krompir odcedimo in mu dodamo maslo, mleko in po želji tudi margarino (lahko tudi kapljico olja s tartufi ali kaj podobnega) ter solimo po okusu. Krompir pretlačimo in serviramo na krožnik. Nato po krompirju potresemo hrenovke in dekoriramo z hmeljevcem v obliki pive. :)

Dober tek !

Če maš na zalogi kakšen preprost in okusen recept (recimo kaj si na hitro pripraviš kot študent in ti je zelo všeč), se mi ne pozabi oglasit v komentarjih ;)

Narezane hrenovke

Pire krompir

Začimbe

Čebula v oljčnem olju

Za pire krompir

Hrenovke v končni podobi

The end

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>